Ročně pro slonovinu zahyne v Africe 4 000 zvířat

29.9.2004
Slon africký

Afrika se nyní stala hlavním světovým centrem ilegálního obchodu se slonovinou. Nejvíce africké slonoviny dosud putovalo do Hongkongu, Japonska a zemí Zálivu, kde se proměňují v různé ozdobné předměty. Nyní však začínají být zpracovány ve značném rozsahu už v Africe, kde se na nelegálním obchodu slonovinou podílejí nejvíce Kamerun, Demokratická republika Kongo, Etiopie a Nigerie. Celkem má být v Africe ročně zabíjeno v současné době na čtyři tisíce slonů pro ilegální obchod se slonovinou. Tuto aktivitu umožňuje nesmírná korupce a místní nedostatečné zákonodárství.

V boji proti pytlákům však může pomoci moderní věda. Samuel Wasser z Center for Conservation Biology v americkém Seattlu shromáždil vzorky z celé populace afrických slonů a pomocí nalezených 16 genetických markerů umí určit, ze které konkrétní oblasti slonovina pochází. Existují i názory, že současný neutěšený stav je důsledkem úplného zákazu obchodu se slonovinou. Povolení kontrolovaného, omezeného obchodování by údajně mohlo situaci zlepšit.

Prof. Dr. Arnošt Kotyk, Fyziologický ústav AV ČR 4.4.2013: Pytláci slonoviny zabili v letech 2004-2012 v národním parku Minkové v africkém Gabonu okolo 11 000 slonů, což je varování, že během několika let by mohla lokální populace slonů zcela vyhynout.

Odeslat komentář k článku "Ročně pro slonovinu zahyne v Africe 4 000 zvířat "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Ročně pro slonovinu zahyne v Africe 4 000 zvířat " e-mailem

Diskuse/Aktualizace